• Proposte2020 InteriorsMonthly 1080x300 sept

  • MODULEO 20191080x300px

  • Breasley sept2019

  • Intertextile

  • Greenwood Retail December 2017
  • Fibreline encore july2019

  • MIFF 2020 new

Sebastian Herkner to tackle Das Haus for 2016

sebastian herknerWhat form could living take on, if a designer is able to really live out his fantasies? How much can one read into his person, culture and convictions regarding the sense, function and aesthetics of architecture, furniture and interior design based on such a design? And what appearance does this vision take on when it is created by a German designer?

These questions will be answered at IMM Colgne next January when designer Sebastian Herkner creates the show’s Das Haus feature area.
According to the show Herker ‘will have the opportunity to completely turn the cliché of German design, which in the eyes of the international furnishing world is a mixture between rustic Black Forest living rooms, Bauhaus tradition and Braun aesthetics, upside down.’
‘I don't want any rigid walls, but instead a house that communicates openness. A house can make two statements: stay outside or come in. In the light of the fates of refugees it is time to set a sign of openness and empathy as a means of opposition against political isolation,’ says Herkner.
The 34-year-old designer has worked for Moroso, Fontana Arte, Sitzfeldt, Very Wood by Gervasoni, Sancal, Böwer, Gubi, Leff Amsterdam, Carl Mertens, Pulpo, La Chance, De Vorm, Rosenthal Nya Nordiska and Classicon.
The first installation of Das Haus was in 2012 and the Indian-British designer team Nipa Doshi and Jonathan Levien were nominated to introduce the new format. They installed an organically grown space, which enabled a communicative living together of inhabitants from different cultures. In 2013, the Italian product designer Luca Nichetto introduced the next installation with an elegant ensemble, the construction open on all sides, welcoming in the natural elements of the outdoors. In 2014, the Danish designer, Louise Campbell, turned Das Haus into a low-tech place of calm within the bustle of the show, representing the reconciliation of the most diverse human characters and preferences in style. Most recently, the Chinese architect duo, Rossana Hu and Lyndon Neri, questioned traditional living rituals by placing ‘living cages’ crammed full with classic and modern furniture in a room construction that was reminiscent of the narrow alleyways in Shanghai, which turned the visitors into voyeurs and encouraged them to reflect.
Photo by Igmar Kurth.